Δ.Σ. Ε.Ο.Σ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ε.Ο.Σ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατσιγιάννης Βασίλειος (τηλ.2634023072 - 6976583616)
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ :Παΐσιος Βασίλης (τηλ.6932521058)
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : Φούντας Νικόλαος (τηλ.2634026951-6976079569)
ΤΑΜΙΑΣ: Τσιριμώκος Ιωάννης (τηλ.2634029211-6974866205)
ΕΦΟΡΟΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ : Νούλας Νικόλαος (τηλ.6944624138)
ΕΦΟΡΟΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ : Ιωάννου Μαρία (τηλ.6947603164)
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ :Ταραβήρα Κατερίνα (τηλ.6931505673)

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ορειβάτης.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Η εμπειρία του βουνού είναι κάτι που ό καθένας θα πρέπει να απολαύσει. Η διαβίωση στη φύση, η γνωριμία με άγνωστους ανθρώπους με τους οποίους όμως έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, η ψυχική και σωματική υγεία, οι φιλίες που αναπτύσσονται, η αγάπη για το περιβάλλον, οι πρωτόγνωρες εμπειρίες, του να κάνεις πράγματα που μέχρι πριν λίγο δεν μπορούσες να διανοηθείς, το να ξεπερνάς τον εαυτό σου και να βρίσκεις την ηρεμία που σου λείπει στην πόλη, είναι αγαθά που μόνο η ορειβασία και η ενασχόληση με τη φύση μπορεί να σου δώσουν.
Για να απολαμβάνουμε τις διαδρομές μας στα βουνά και να μην τις μετατρέπουμε σε επικίνδυνες ταλαιπωρίες, πρέπει να σεβόμαστε τη φύση και να τηρούμε απαραίτητα κάποιους κανόνες.
  1. Θα πρέπει να κοιτάμε τον βαθμό δυσκολίας που ανακοινώνεται για κάθε διαδρομή. Στην αρχή πάμε σε διαδρομές Β.Δ. 1 και 2. Προσέχουμε τις ώρες πορείας, είναι λάθος αν δεν έχουμε περπατήσει ποτέ πάνω από μία ώρα, να ακολουθήσουμε μια διαδρομή π.χ. 7 ωρών σε μονοπάτι. Να δίνουμε προσοχή στις υψομετρικές διαφορές της διαδρομής και να μην ξεκινάμε την ενασχόλησή μας με την ορειβασία, με χιονισμένες διαδρομές. Με λίγα λόγια στην αρχή ξεκινάμε συντηρητικά, μετράμε τις δυνάμεις μας και αυξάνουμε την δυσκολία σταδιακά αποκτώντας εμπειρίες και μετρώντας την φυσική μας κατάσταση.
  1. Μεγάλη προσοχή στον εξοπλισμό. Μποτάκια αγορασμένα από κατάστημα ορειβατικών ειδών, με απόσβεση κραδασμών, αδιάβροχα, διαπνέοντα. Με αθλητικά υπάρχει πιθανότητα να γλιστρήσουμε η να γυρίσει ο αστράγαλός μας και τότε κάποιοι θα πρέπει να σας κατεβάσουν από το βουνό και θα ταλαιπωρηθούμε όλοι μας. Τα μποτάκια πρέπει να είναι στο σωστό νούμερο να τα δένουμε σφικτά στον κατήφορο και να έχουμε κομμένα νύχια, γιατί διαφορετικά θα τα χάσουμε.
  1. Ο ρουχισμός απαγορεύεται να είναι βαμβακερός, γιατί το βαμβάκι κρατά την υγρασία και στεγνώνει δύσκολα. Προτιμάμε ρούχα και κάλτσες από συνθετικό η μαλλί. Η καλύτερη λύση είναι τα ορειβατικά υλικά όπως, fleece, softshell, κλπ. που δεν φθείρονται εύκολα και στεγνώνουν αμέσως αν βραχούν και ισοθερμικά μπλουζάκια.
  1. Το σακίδιο πρέπει να έχει χωρητικότητα ανάλογη με την δραστηριότητα, να είναι ρυθμισμένο στα μέτρα μας, να έχει ιμάντα μέσης και το βάρος να πέφτει στους γοφούς και όχι στη μέση η στους ώμους. Αν έχει και αδιάβροχη θήκη ακόμα καλύτερα. Σε περίπτωση που κινηθούμε σε βροχή, είναι καλό τα πράγματά μας μέσα στο σακίδιο να είναι σε πλαστικές σακούλες.
  2. Για τα κρύα εφαρμόζουμε τη μέθοδο του κρεμμυδιού. Από μέσα ισοθερμικό, απ’ έξω φλίς και αν έχει αέρα, βροχή,  χιόνι, από πάνω αντιανεμικό – αδιάβροχο.
  1. Γάντια αδιάβροχα, σκουφί η καπέλο και γυαλιά ηλίου πάντα στο σακίδιο, μαζί με μια αλλαξιά εσώρουχα και κάλτσες.
  1. Έχει αποδειχθεί ότι τα μπατόν είναι απαραίτητα, γιατί αυξάνουν κατά πολύ την ισορροπία μας και προφυλάσσουν τα γόνατα και την μέση από κακώσεις, που τις αντιλαμβανόμαστε συνήθως αργότερα.
  1. Στις πορείες μπροστά πάει ο αρχηγός και στο τέλος ‘’η σκούπα’’ που κλείνει την ομάδα, προσέχει τους τελευταίους και επικοινωνεί με τον αρχηγό αν υπάρξει πρόβλημα. Όλοι μπορεί να έχουμε την γνώμη μας για την διαδρομή, αλλά ο αρχηγός έχει την ευθύνη να μας φέρει πίσω σώους, γι΄αυτό πρέπει να υπακούμε, να μην φεύγουμε μπροστά και να τον ενημερώνουμε για ότι μας συμβεί άμεσα.

    Βασικός εξοπλισμός

    Δυο – τρείς μέρες πριν την ανάβαση επικοινωνούμε με τον σύλλογο, η τον αρχηγό της αποστολής, δηλώνουμε την συμμετοχή μας,  και ζητάμε πληροφορίες για :

    1. Τις πιθανές καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του βουνού (χιόνι, πάγος, βράχος, κλπ.)
    2. Το αν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός (κραμπόν, πιολέ, κλπ.)
    3. Το που θα γίνει η διανυκτέρευση (ξενώνας η κατασκήνωση
Ώστε να έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό μαζί μας.
Α. Μονοήμερες αναβάσεις 
  1. Σακίδιο πλάτης μέχρι 40 λίτρα
  2. Φακός κεφαλής
  3. Ατομικό φαρμακείο
  4. Σφυρίχτρα
  5. Γυαλιά ηλίου
  6. Μπατόν
  7. Πυξίδα-χάρτης
  8. Αντιανεμικό – αδιάβροχο, πάνω – κάτω
  9. Άρβυλα πεζοπορίας
  10. Ισοθερμικά εσώρουχα
  11. Γάντια
  12. Σκούφος
  13. Καπέλο
  14. Νερό
  15. Σοκολάτες – ξηρούς καρπούς – σταφίδες
Β. Πολυήμερες αναβάσεις
  1. Σακίδιο 60-70 λίτρων
  2. Φακός κεφαλής
  3. Ατομικό φαρμακείο
  4. Αναπτήρας θυέλλης η αδιάβροχα σπίρτα
  5. Γυαλιά ηλίου
  6. Αντηλιακή κρέμα
  7. Κρέμα για τα χείλια (lip stick)
  8. Σφυρίχτρα
  9. Πυξίδα και χάρτη
  10. Μπατόν
  11. Κάλτσες μάλλινες
  12. Ισοθερμικά εσώρουχα
  13. Εφεδρικά εσώρουχα και κάλτσες
  14. Καπέλο
  15. Γάντια
  16. Σκούφο fleece η Μπαλακλάβα
  17. Παντελόνι fleece
  18. Μπουφάν fleece
  19. Αντιανεμικό – αδιάβροχο, πάνω – κάτω
  20. Άρβυλα ημιάκαμπτα
  21. Παγούρι για νερό
  22. Φαγητό και νερό ανάλογα με τις ώρες πορείας
Γ. Επιπλέον ειδικός εξοπλισμός για πάγο και χιόνι
  1. Κραμπόν – πιολέ
  2. Άκαμπτα άρβυλα
  3. Γκέτες
  4. Γάντια αδιάβροχα
  5. Αλουμινοκουβέρτα
  6. Δύο καραμπίνερ ασφαλείας
  7. Δύο λανιέρες
Δ. Επιπλέον εξοπλισμός για κατασκήνωσης
  1. Αντίσκηνο
  2. Υπόστρωμα
  3. Υπνόσακος (θερινός η χειμερινός)
Τα υλικά καλά είναι να τα έχουμε μέσα στο σακίδιο σε σακούλες νάιλον, γιατί κανένα σακίδιο δεν είναι πλήρως αδιάβροχο. Επίσης θα πρέπει να έχουμε μαζί μας και μία σακούλα σκουπιδιών.
Τα παραπάνω ισχύουν για τις χειμερινές αναβάσεις, για το καλοκαίρι παραλείπουμε αυτά που είναι αυτονόητο ότι δεν χρειάζονται.

Βαθμός δυσκολίας ορειβατικών διαδρομών

Παρακαλώ λάβετε υπόψη σας τον παρακάτω πίνακα πριν αποφασίσετε να δηλώσετε συμμετοχή σε μία διαδρομή.
Καταγραφή
Προσοχή Το σύμβολο + προστίθεται στο βαθμό δυσκολίας (π.χ. 2+, 3+, 4+ κλπ.) όταν υπάρχουν αναρριχητικά περάσματα, εκτεθειμένες κόψεις, λούκια ή κλίσεις χιονιού/πάγου από 40° και πάνω. H συμμετοχή σε τέτοιες διαδρομές απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση και εξοικείωση με το ορεινό πεδίο. Για τις χειμερινές αναβάσεις απαιτούνται επίσης γνώσεις στοιχειώδους ασφάλισης συντρόφου με τεχνικά μέσα.
Επεξηγήσεις
Οι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν μαζί τους τον απαιτούμενο εξοπλισμό και να λαμβάνουν υπόψη ότι πάντα υπάρχει η πιθανότητα αντίξοων καιρικών συνθηκών.
Οι διαδρομές από το βαθμό 2 και πάνω μπορεί να είναι εκτός μονοπατιού.
Στις διαδρομές με χιόνι απαιτείται η γνώση χρήσης πιολέ – κραμπόν και η γνώση χειμερινού βουνού.
Οι αναγραφόμενες ώρες υπολογίζονται κατά προσέγγιση και εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, την ποιότητα του χιονιού και την ομοιογένεια της ομάδας.
Οι αρχηγοί των αναβάσεων μπορούν να αποκλείσουν από τη διαδρομή άτομα που δεν είναι εφοδιασμένα με τον απαιτούμενο κατά περίπτωση ατομικό εξοπλισμό, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της ανάβασης ή για οποιοδήποτε άλλο βάσιμο λόγο, για τη δική τους ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου